Πάγιο Θέρμανσης

Πάγιο Θέρμανσης

Ακόμα και στις πολυκατοικίες με ημι-αυτονομία θέρμανσης(δηλαδή ένας καυστήρας και θερμοστάτης στο χώρο της οικίας), ένα μέρος του πετρελαίου κατανέμεται όχι λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την κατανάλωση και τα χιλιοστά θέρμανσης, όπως φαίνεται από τον παραπάνω τύπο, αλλά αποκλειστικά ανάλογα με τα χιλιοστά θέρμανσης κάθε διαμερίσματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα διαμέρισμα θα χρεωθεί με ένα (μικρό) μέρος του πετρελαίου πού καταναλώθηκε ακόμα και αν δεν έχει χρησιμοποιήσει καθόλου την θέρμανση του. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:

 

Πρώτον το σύστημα θέρμανσης μιας πολυκατοικίας έχει βελτιστοποιηθεί για την θέρμανση χώρων συγκεκριμένου όγκου. Αν χρησιμοποιείται για μικρότερους χώρους δεν λειτουργεί με τους βέλτιστους όρους και άρα υπάρχει σπατάλη καυσίμου.

Δεύτερο και σημαντικότερο: Ένας χώρος πού δεν θερμαίνεται λειτουργεί σαν μια ψυχρή μάζα πού απορροφά θερμότητα από τις γειτονικές ιδιοκτησίες με αποτέλεσμα αυτές να χρειάζονται περισσότερο καύσιμο για να θερμανθούν.

 

Προσοχή το Πάγιο θέρμανσης σε πολυκατοικίες με ημιαυτόνομη θέρμανση δεν έιναι πάντα σταθερό. Είναι κυμαινόμενο βάσει της εξίσωσης για την κατανάλωση που συνυπολογίζει τις ώρες του διαμερίσματος, τις συνολικές ώρες και το ποσό του πετρελαίου. Ρωτήστε κάποιον ειδικο να σας εξηγήσει πως υπολογίζεται.

Advertisements