Του Χάρη Φλουδόπουλου
Μπορεί με αφορμή την επιβολή του τέλους για τα ακίνητα η κυβέρνηση να ζητεί από τη ΔΕΗ να είναι αμείλικτη και να κόβει το ρεύμα σε όποιον δεν πληρώσει το νέο χαράτσι, ωστόσο λίγες εβδομάδες πριν, στις 2 Σεπτεμβρίου, άλλο υπουργείο της ίδιας κυβέρνησης είχε διατυπώσει διαφορετική γνώμη. Ο λόγος για τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία χαρακτηρίζει την υπηρεσία της ηλεκτροδότησης ως «καθολική», γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτηματικά ως προς τη δυνατότητα να κοπεί το ρεύμα σε κάποιον καταναλωτή, επειδή δεν πλήρωσε το έκτακτο τέλος για τα ακίνητα.
Η άποψη της ΓΓ Καταναλωτή κατατέθηκε στο πλαίσιο της διαβούλευσης που διενεργήθηκε από τη ΡΑΕ, για τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν οι εταιρείες σε σχέση με τα χρέη των πελατών τους. Και όπως αναφέρει η επιστολή που υπογράφεται από το διευθυντή της ΓΓ Καταναλωτή Ιωάννη Κωτσέλη:«Επισημαίνουμε δε ότι τα μέτρα που θα υιοθετηθούν θα πρέπει να μην παραγνωρίζουν τον καθολικό χαρακτήρα της υπηρεσίας και να διαφυλάττουν την πρόσβαση όλων των καταναλωτών στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας».Σύμφωνα με τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες και νόμους, η καθολική υπηρεσία συνίσταται στην παροχή καθορισμένης στοιχειώδους δέσμης υπηρεσιών καθορισμένης ποιότητας σε όλους τους τελικούς χρήστες σε προσιτή τιμή.Δηλαδή η ΓΓ Καταναλωτή, με την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί στην επιστολή της, ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για τη νομική αμφισβήτηση της δυνατότητας να κόβεται η παροχή της ηλεκτροδότησης, σε περίπτωση που πληρωθεί ο λογαριασμός του ρεύματος και δεν πληρωθεί η έκτακτη εισφορά για τα ακίνητα.
Η νομική άποψη
Με την άποψη ότι ανοίγει μείζον θέμα, συντάσσονται έγκριτοι νομικοί. Ο δικηγόρος Δρ. Αντώνης Μεταξάς, ειδικός – μεταξύ άλλων – σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου και δικαίου της ενέργειας, τονίζει ότι «η απειλή ότι θα κόβεται ένα τέτοιο βασικό αγαθό ζωτικής σημασίας για κάθε πολίτη, όπως η ηλεκτρική ενέργεια, παρουσιάζεται από νομική άποψη εξόχως προβληματική, όχι μόνο όσον αφορά τη συμβατότητά της με το ελληνικό δίκαιο αλλά και με βασικές παραδοχές του ευρωπαϊκού δικαίου. Η εξάρτηση της συνέχισης της παροχής μιας κοινωφελούς υπηρεσίας με τη δυνατότητα του πολίτη να ανταποκριθεί σε απολύτως ετερογενείς προς την εν λόγω υπηρεσία οικονομικές υποχρεώσεις είναι εξόχως προβληματική, προσθέτει, σημειώνοντας επίσης ότι η έννοια της κοινωφελούς καθολικής υπηρεσίας, η οποία έχει ευρύτερη αντανάκλαση και κατοχύρωση και στο ευρωπαϊκό δίκαιο, θίγεται εμφανώς, μέσα από τη συγκεκριμένη προσέγγιση. “Σαφώς πλήττεται ο εννοιολογικός πυρήνας της κοινωφελούς υπηρεσίας, αλλά και οι θεσμικές και νομικές του κατοχυρώσεις”, καταλήγει ο κ. Μεταξάς.Σύμφωνα με κάποιους άλλους νομικούς με τους οποίους συνομίλησε το Capital.grυπάρχει πρόβλημα όχι τόσο προς την έννοια της καθολικής υπηρεσίας όσο από το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει την επιβολή της εισφοράς μέχρι το 2014. Υπό αυτή την έννοια το μέτρο του τέλους για τα ακίνητα χάνει τον έκτακτο και εσπευσμένο χαρακτήρα του. Και επομένως προσθέτουν οι ίδιοι νομικοί κύκλοι, το ίδιο το κράτος που εγγυάται την παροχή ενός αγαθού όπως η ηλεκτρική ενέργεια, έρχεται και στερεί αυτό το αγαθό από το κοινωνικό σύνολο για λόγους καθαρά φοροεισπρακτικούς.
ΓΓΚ
Σημειώνεται ότι χθες το απόγευμα η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εξέδωσε ανακοίνωση – δήλωση του γενικού γραμματέα Φ. Σπυράκου, στην οποία τονίζεται ότι η γνωμοδότηση προς τη ΡΑΕ δεν αφορούσε το τέλος ακινήτων αλλά τις συναλλακτικές σχέσεις των παρόχων με τους καταναλωτές και χαρακτήριζε ανακριβείς τις αναφορές περί ειδικής γνωμοδότησης για το τέλος ακινήτων.