Υπολογισμός παγίου θέρμανσης

Υπολογισμός παγίου θέρμανσης

Πολύ συχνά ο κόσμος απορεί για τους υπολογισμούς των εξόδων της θέρμανσης σε οικοδομές με ωρομετρητές. Η απάντηση σε αυτό είναι το πάγιο θέρμανσης και πιο κάτω θα εξηγήσουμε τι είναι, πώς υπολογίζεται και γιατί είναι υποχρέωσή μας να το πληρώνουμε.

Βάσει του Προεδρικύ Διατάγματος του 1985 , κάθε διαμέρισμα είναι υποχρεωτικό να συμμετέχει στην αγορά των καυσίμων είτε καταναλώνει είτε όχι. Το ποσό τώρα το οποίο αναλογεί σε κάθε διαμέρισμα είναι συνάρτηση δύο συντελεστών, του ei και fi που υπάρχουν για κάθε διαμέρισμα στην μελέτη θέρμανσης του εργολάβου. Πιο συγκεκριμένα, το πάγιο μπορεί να υπολογισθεί απο το παρακάτω τύπο:

ei * fi * έξοδα καυσίμου.

 

Για παράδειγμα αν προκύπτει απο τη μελέτη θέρμανσης ότι ένα διαμέρισμα έχει  συντελεστές ei= 0.10 και fi=0.2 σε μία αγορά καυσίμων ίση με 1000 ευρω θα πρέπει να πληρώσει πάγιο 0.10 * 0.2 * 1000= 20ευρω.

Advertisements

Ο τύπος και οι υπολογισμοί προκύπτουν βάσει του Προεδρικού Διατάγματος του 1985, με το οποίο μπορούμε να υπολογίσουμε το τελικό ποσό της θέρμανσης:

Στις δαπάνες καυσίμων, το 20%-30% κατά μέσο όρο της δαπάνης καυσίμων θα διανεμηθεί όπως αναφέρθηκε πιο πάνω στα διαμερίσματα. Αυτό σημαίνει αυτομάτως πως θα πληρώσουν όλοι ανεξαρτήτως κατανάλωσης ή όχι. Τα υπόλοιπα χρήματα θα υπολογιστούν βάσει της κατανάλωσης σε κάθε διαμέρισμα. Σημειώστε πως οι υπολογισμοί γίνονται με βάση το προεδρικό διάταγμα όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω.


Αναγκαιότητα παγίου θέρμανσης

Η μελέτη θέρμανσης της οικοδομής γίνεται βάσει των διαμερισμάτων της οικοδομής. Αυτό σημαίνει πως η εγκατάσταση και τοποθέτηση καυστήρα γίνεται βάσει του συνολικού αριθμού διαμερισμάτων. Στη περίπτωση που κάποια από τα διαμερίσματα είναι κλειστά στη θέρμανση τους, ο καυστήρας που είναι σχεδιασμένος να δουλεύει για όλα τα διαμερίσματα, τώρα θα πρέπει να καταναλώσει περισσότερα καύσιμα για να λειτουργήσει σωστά. Αυτό δε θα συνέβαινε στη περίπτωση που όλα τα διαμερίσματα ήταν ανοικτά στη θέρμανση τους.

Πέρα από το θέμα του καυστήρα, θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως το κλείσιμο της θέρμανσης ενός διαμερίσματος επηρεάζει και όλα τα υπόλοιπα διαμερίσματα, ειδικά αυτά τα οποία συνορεύουν με το εν λόγω διαμέρισμα. Μπορούμε να καταλάβουμε τις απώλειες ενος διαμερίσματος που γειτονεύει με κλειστά σε θέρμανση διαμερίσματα και αυτό έχει ως συνέπεια να καταναλώνουν περισσότερο πετρέλαιο.

Συμπερασματικά και βάσει των όσων αναλύσαμε, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως η τιμή της μίας ώρας και κατ’ επέκταση η τιμή της δαπάνης πετρελαίου του κάθε διαμερίσματος δε μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι σταθερή. Είναι αλληλένδετη με τη κατάσταση των άλλων διαμερισμάτων(ανοπικτά- κλειστά). Επίσης είναι εξαρτώμενο από τη συνολική δαπάνη των καυσίμων αλλά και  το ποσοστό όλων των γραμμένων ωρών στον ωρομετρητή του κάθε διαμερίσματος επί του συνόλου των ωρών όλης της οικοδομής.

 

Έτσι όσο παράξενο και αν φαίνεται, είναι δυνατόν ένα διαμέρισμα σε 2 διαφορετικούς μήνες να πληρώνει περισσότερα στο μήνα που έχει λιγότερες ώρες.